Sillens tradition i det svenska köket

Sill är en av de vanligaste fiskarterna i Sverige och kommer de norr om Kalmarsund, säger man istället strömming. Det blev så på 1500-talet.

Sillen har gjort en stor klassresa under årens lopp. Från början var den sedd som fattigmansmat, men idag har man i Sverige även sillen till fest och högtid som julmat, och för att pryda midsommarbordet. Överallt i de svenska landskapen äter man sill på olika sätt och när man får in några utländska g599512946-smetana-snaps-glass-chives-swedish-cuisineäster, är det inte ovanligt att det görs miner eller snörps på munnen. Antingen älskar man sill, eller så gör man det inte.

Att sillen ska stå på julbordet är ofta en självklarhet för många svenskar, och om du inte har köpt en burk i affären, kan du lägga in sillen själv. Men då finns det vissa saker du ska tänka på, så du inte gör det på fel sätt och får en bakteriebildning i maträtten som gör att man kan få en otäck matförgiftning med yrsel, illamående, synrubbningar och tillfällig förlamning. Ett slags nervgift, helt enkelt. Man måste se till att inte ta för lite ättika, annars kan dessa bakterier växa till sig.

På senare år har sillen blivit mindre och magrare pga. alla föroreningar och andra problem som människan åsamkat dem. Den är vanligtvis känd för att vara en fet fisk som är rik på omega 3, vilket är bra för hjärnan. Sillen fiskas i många nordiska länder och under en period har det förekommit fiskestopp för t.ex. nordsjösill och islandssill eftersom de riskerat utfiskning. Nu ser det dock bättre ut och bestånden är på frammarsch igen. Fiskarna lever på 0-200 meters djup och leker både på våren och hösten.

Det finns massor av maträtter som inkluderar sill eller strömming. En välkänd rätt är den svenska surströmmingen som räknas som en delikatess och en norrländsk specialitet. Det är jäst fisk som konserveras och äts på tunnbröd och med mandelpotatis. Lukten är en aning tvivelaktig, men smaken uppskattas av många.